The table of 30 is obtained by the multiplication of 30 with numbers 1, 2, 3, and so on that are all natural numbers. The table of 30 is also calledthe multiplication table of 30 or the 30 times table.

### Tips and tricks to write and understand table of 30

And it is one of the easiest tables if you know table 3. Any number that needs to be multiplied by 30 becomes that number in table of 3 with zero in the last digit.

Here the relationship between table of 3 and table of 30. The results are

always the same number with zero at the end of the number. Like-

3 x 1 is equals to 3 and 30 x 1 is equals to 30

3 x 3 is equals to 9 and 30 x 3 is equals to 90

3 x 4 is equal to 12 and 30 x 4 is equal to 120, continued.

Adding Natural Numbers to a Table of 29: All you have to do is add the

natural numbers to the multiples of 29 to get multiples of 30. to help you understand;

Table 29. Add the natural numbers from 1 to 10 to get the multiples of 38

29 x 1 = 29 29 + 1, is 30

29 x 2 = 58 58+ 2, is 60

29 x 3 = 87 87 + 3 is 90 and goes on…

Double the table 15 times: The number 30 is just twice the number 15, which means 15 + 15 = 30. So, if your child has already mastered the tableof 15, the table of 30 is easier to learn. To get a multiple of 30, all you need to do is double the product of the 15 multiplication table. to help you understand;

15 table. Double the product to get multiple of 38

15 x 1 = 15 15 + 15. Is 30

15 x 2 = 30 30 + 30. Is 60

15 x 3 = 45. 45+ 45 Is 90 etc.

### Table of 30 till 10 in Words

Thirty times Ones are Thirty

Thirty times Twos are Sixty

Thirty times Threes are Ninety

Thirty times Fours are One Hundred And Twenty

Thirty times Fives are One Hundred And Fifty

Thirty times Six’s are One Hundred And Eighty

Thirty times Sevens are Two Hundred And Ten

Thirty times Eights are Two Hundred And Forty

Thirty times Nines are Two Hundred And Seventy

Thirty times Ten’s are Three Hundred

### EXAMPLES

**Example 1:**Sana took 30 hours to make a art work. Can you help sana find

**Solution:**Time taken by sana to make a art work = 30 hours

Hence, time taken by sana to make seven art work = 30 x 7 hours =

**Example 2:**Using the table of 30, 6 plus 30 times 8 minus 3 .

**Solution:**Using the multiplication table of 30, first we will mathematically

6 plus 30 times 8 minus 5 = 6 + 30 × 8 – 5= 6 + 240 – 5= 241

So 6 plus 30 times 8 minus 5 is 241.

**Example 3:**If a pendulum of a clock tower oscillates 30 times a day,

**Solution:**3 weeks = 21 days

Number of oscillations in 1 day = 30

Therefore, using the table of 30, number of oscillations in

Hence the pendulum will oscillate 630 times in 3 weeks.

**Example 4:**Using the table of 30, find the value of 30 times

**Solution:**Using the 30 times table, we would mathematically write 30