The table of 24 is closely linked and is used when estimating working hours. 24 is a very common number we use: like 24 karat gold, 24 hours a day, 24 major and minor keys in western tonal music, etc.

So learning 24 table is very useful in daily life. Also, it is the smallest number that has exactly 8 divisors.

So, let’s start this mini-course with a table of 24 , i.e. multiplication of 24 with numbers from 1 to 10.

The multiplication table of 24 can help students solve problems related to multiplication, division, LCM and HCF of numbers that are multiples of 24. So, let’s learn a table of 24 and start the quick calculation.

### Tips for the Table of 24

The last digit of its multiples always follows a pattern of 4, 8, 2, 6 and 0, which means students can remember these numbers.

Double the 12 Times Table: The number is just double the number 12, which means 12 + 12 = 24. So, if your child has already mastered the table of 12, the table of 24 is easy to learn. To derive multiples of 24, all you need to do is double the product of the 12 multiplication table. Here is a chart to help you understand.

Double the 12 Times Table: The number is just double the number 12, which means 12 + 12 = 24. So, if your child has already mastered the table of 12, the table of 24 is easy to learn. To derive multiples of 24, all you need to do is double the product of the 12 multiplication table. Here is a chart to help you understand.

12 bar table. Double the product 24 . multiples of 24

12 x 1 = 12 12 + 12. = 24

12 x 2 = 24. 24 + 24. = 48

12 x 3 = 36. 36 + 36 = 72 etc.

Getting Table of 24 With a 23 Key Table: Here is another easy trick to learn the 24 table. All you have to do is add the natural numbers to the products of the table of 23 to get multiples of 24. Here is a table to help you understand.

12 bar table. Double the product 24 . multiples of 24

23 x 1 = 23 23 + 1 Is 24

23 x 2 = 46. 46 + 2 Is 48

23 x 3 = 69. 69 + 3 Is 72 etc.

12 x 1 = 12 12 + 12. = 24

12 x 2 = 24. 24 + 24. = 48

12 x 3 = 36. 36 + 36 = 72 etc.

Getting Table of 24 With a 23 Key Table: Here is another easy trick to learn the 24 table. All you have to do is add the natural numbers to the products of the table of 23 to get multiples of 24. Here is a table to help you understand.

12 bar table. Double the product 24 . multiples of 24

23 x 1 = 23 23 + 1 Is 24

23 x 2 = 46. 46 + 2 Is 48

23 x 3 = 69. 69 + 3 Is 72 etc.

**EXAMPLES**

Example 1: Sana took 24 hours to make a painting. Can you help sana find the time to make seven such paintings using the 24 Times Table?

Time taken by sana to make a painting = 24 hours

Hence, time taken by sana to make seven paintings = 24 x 7 hours = 168 hours

**Solution:**Time taken by sana to make a painting = 24 hours

Hence, time taken by sana to make seven paintings = 24 x 7 hours = 168 hours

Example 2: Using the table of 24, 6 plus 24 times 8 minus 3 . find out the answer.

Solution:

Using the multiplication table of 24, first we will mathematically write 6 plus 24 times 8 minus 5.

6 plus 24 times 8 minus 5 = 6 + 24 × 8 – 5= 6 + 192 – 5= 193

So 6 plus 24 times 8 minus 5 is 193.

Example 3: If a pendulum of a clock tower oscillates 24 times a day, then using the table of 24, calculate how many times it will oscillate in 2 weeks?

Solution:

2 weeks = 14 days

Number of oscillations in 1 day = 24

Therefore, using the table of 24, number of oscillations in 14 days = 24 x 14 = 336

Hence the pendulum will oscillate 336 times in 2 weeks.

Example 4: Using the table of 24, find the value of 24 times 4 minus 24 times 2?

Solution:

Using the 24 times table, we would mathematically write 24 times 4 minus 24 times 2.

24 times 2 minus 24 times 6 = 24 × 4- 24 × 2 = 96 – 48 = 48

So 24 times 4 minus 24 times 2 is 48.

Solution:

Using the multiplication table of 24, first we will mathematically write 6 plus 24 times 8 minus 5.

6 plus 24 times 8 minus 5 = 6 + 24 × 8 – 5= 6 + 192 – 5= 193

So 6 plus 24 times 8 minus 5 is 193.

Example 3: If a pendulum of a clock tower oscillates 24 times a day, then using the table of 24, calculate how many times it will oscillate in 2 weeks?

Solution:

2 weeks = 14 days

Number of oscillations in 1 day = 24

Therefore, using the table of 24, number of oscillations in 14 days = 24 x 14 = 336

Hence the pendulum will oscillate 336 times in 2 weeks.

Example 4: Using the table of 24, find the value of 24 times 4 minus 24 times 2?

Solution:

Using the 24 times table, we would mathematically write 24 times 4 minus 24 times 2.

24 times 2 minus 24 times 6 = 24 × 4- 24 × 2 = 96 – 48 = 48

So 24 times 4 minus 24 times 2 is 48.